Saturday, 13 August 2011

si manis karamel


yeay..ni cubaan kedua sy buat kek karamel. not that good but this one was much better than cubaan pertama thn lepas yg terus je masuk ah tong sampah hehe. at least yg ni bleh masuk mulut hehe. ni kek karamel. sblm cuba buat, dulu penah makan kek karamel yg ditempah and memang sedap. then ada plak resepi and step nk buat kek ni kat facebook n blog, so i tried :)

cuma this time gula hangus tu agak gelap. adalah lebih cantik kalau kalernya lembut2 softlan saja. masalah masa wat gula hangus ni ialah api xsekata. so bhgn tgh cpt hangus dulu. a friend advised to goyang2kan loyang masa atas api so that gula hangus tu merebak sekata ke dasar loyang. guna api kecil ok n kena jaga :)

anyway hari ni sy buka puasa rumah my auntie moksu. so hari ni sy siapkan puding gula hangus saja. sebelum buat tu sy cuba usha if ada cara lain nk wat gula hangus utk dptkan hasil yg baik. lastly belek buku resepi hadiah dr ENGLIANS (hehe thanks alot guys!!) and dptla satu kaedah ni.

kaedahnya, panaskan/cairkan dulu gula dlm kuali-tidak-lekat. bila gula dh bertukar jd pekat, baru tuang dlm loyang. kemudian, goyang2kan loyang atas api supaya gula hangus tdi merebak sekata ke seluruh dasar loyang (ni i cuba sendiri sbb gula hangus tu kan leh beku kalu x panas, so susah nnti ).

anyway ni sukatan puding gula hangus sy tdi:

karamel:
3 sudu besar gula (kalu nk lbh bleh tmbh)
3 sudu besar air (supaya ada air la hehe, stgh org xletak pun)

puding:
6 biji telur
3 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila (supaya xbau hanyir telur)
1 sudu kecik tepung jagung dibancuh dulu ngn air

kaedah:
kukus

itu saja. makan sejuk2 best kan. hehe.
lepas ni nk cuba apam dot-dot. wish me luck :)


3 comments:

Lisa Hz said...

Caramel plus pudding pulak! Bile nk hantar umh ni.. =p

bibopp said...

whoa dani!YUMS! keep it up!

fiza said...

darl.. it's been a while since the last time i read your blog.. ari ni t'ingt u, bukak je laptop, trus bkak u nye myfreedom.. pg td before sahur pn i buat puding karamel, nk bwak ke mjlis bkak pose bdk2 sare ptg ni.. kek karamel i xpunye keberanian lg nk try.. huhu.. neway, well done darl!! :)