Tuesday, 31 January 2012

foodie food

went to Ben's last friday night for my sister in law's birthday dinner. the below menu is the best steak i ever had. mengasyikkan and mengenyangkan. i love the ambience too. google for more ok and you may as well try ;)










the lovely husband who will be away soon. sobs will miss you much!

Thursday, 26 January 2012

hehehe

nak tergelak la plak tulis entri ni. haha. maafkan saya atas entri ini, haha i mean agak kekok jgkla nk tulis and tepek gamba sini, to publish this kind of entri. cam syok sendiri pulak. takde keje? eh ade..masak pun blom lagi nih hehe ;) this is my personal blog of course tapi bila nak di publish, haruslah ade perasaan ini. lainlah kalu lepas tulis i simpan entri ni dalam laci bilik umah i kan? ;)

bukan apa, rasa boring pulak dgn tudung lama. sejak jadi student ni saya tahu saya sempoi sgt. pakai tudung yg sama je i mean gilir2 4 tudung yg plg suka. i love the way i am. asalkan selesa and that is prinsipku. fashion2 style2 ni jauh sekali la i'm not that type. my husband pun kenal i sejak zaman i comot lagi hihi. so this is just between myself and i. i actually have lllllllotss of tudung tapi tergantung saje sejak tak kerja ni. i am currently so not into them all and i don't know why. padahal those are from ariani and some are from other established brand yg coraknya cantik2 la. but now hanya tersusun tergantung tidak ku sentuh diri mereka. i even gave some to my cousin so berguna jgkla tudung tu kan for her. yang lain simpan la. mana tahu kot2 one day tetiba terasa nk pakai balik semuanyeee hehe.

alahai panjang pulak mukadimah. isi kandungannya sebenar ialah, tadi i pergi jln tar together with my sis in law. nk usha tudung lah. hehe sekali rasa ingin mencuba tudung ni; 2 pieces.







ok jgk pada mata saya. takde la buruk sangat. ye ke?






tapi leceh la pakai spek. rasanya kalu tak pakai spek lagi ok kot. cam kat bawah ni. tapi takkan nk tanggalkan spek semata2 tak nak nampak pelik kan. haha teraba2 nanti sendiri jgk susah. i maafkan u wahai spek ;)






ok ke tak ok kena tanya my husband lah actually kan. i hope dah beli ni i akan pakai lah. huhu. banyak sgt benda yg i beli tapi end up tak pakai. sape sama perangai dgn saya angkat tgn? hehe akhirnya asyik ulang pakai apa yg dirasakan selesa and betul2 suka je. kan kan kan ;)







oklah dh tak tahan gelak dah masa mengambik gamba ni. hehe malu tapi nk post. tadi ade jgk usha blouse tapi cam biase lah susah benar nk jumpe yg berkenan. jaranglah, labuh sangat lah, singkatlah, ketat sangatlah hish susah susah. nak cari blouse utk gadis melayu di negara sendiri Malaysia tercinta pun susah. ade tak pereka melayu yg sudi menepati ciri2 blouse yg sy suka? hikhik ok lah bye ;)



- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, 19 January 2012

lovely day lovely night

Alhamdulillah syukur ya Allah atas segala rahmat & kasih sayang-Mu. semoga diriku menjadi insan yg lebih dkt dgn-Mu ya Allah.


hubby is already home. baaaaanyaakk coklat from labuan and also sotong he brought back. coklat tu syok la makan hihi. sotong? 'syok' jgk masak hikhik. for today i cooked sotong sambal. what would be next? cepat2 meh idea dtg. sape ade idea sila list kan yeeee ;) sotong goreng and what else? sotong goreng tepung saya sgt fail. huhu xpe will search for more nnti.

esok ramai yg dh start balik kg for cuti chinese new year. we both tak balik. next weekend baru saya balik kg together with my sis in law naik bus since my hubby will be leaving for lautan again. memandangkan now cuti sem, bolehlah saya spend time di kg kejap.

kejapnya masa berlalu. 30th jan dh kena register for 3rd semester. result plak belum sepenuhnya keluar. debaran jugaklah menantikan result penuh. keep praying for the best. insya Allah. berdoa dan tawakal. lagi sebulan nk melangkah ke sem 3. moga dipermudahkan ya Allah.

hey, tomorrow will be friday. so, yeay! ;) you enjoy yours ok :)

- Posted using BlogPress from my iPad



Tuesday, 17 January 2012

night alone syndrome

happens when hubby is not around for outstation.
and i would not be able to sleep sound all night.
especially for the first night.

it is 4.04 am now and tell me what to do to have my beauty sleep.
thank you.

husband i miss you!

- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, 16 January 2012

demi masa

saya baru selesai solat isyak. muhasabah seketika tatkala perbualan bersama sepupu siang tadi menerjah telinga. sepupu saya yg lebih muda setahun menyambut ulang tahun kelahirannya hari ni. saya ke rumahnya utk sama2 meraikan hari istimewa baginya. namun sebelum pulang, satu perbualan ringkas antara kami cukup memberi makna pada saya. kami pada mulanya sekadar berseloroh, tapi seloroh itu lah yg masih terkesan hingga kini.

lantas selesai isyak tadi, saya merenung seketika. betapa usia ini bukan sekadar nombor. jujur saya katakan, selama ini saya langsung tidak kisah akan peningkatan usia saya. saya bangga mengatakan 'age is just a number'. bukan saya tidak memikirkan soal mati. itu satu hal yg lain. tua atau muda, lambat atau cepat, mati itu pasti. namun, entahlah. mungkin disebabkan saya memiliki badan yg kecil, ke mana pun saya pergi pada usia akhir 20-an ini, orang sekeliling tidak sekali menduga bahawa saya ialah berumur saya sebenar. itu salah satu faktor barang kali. itu jugalah yg mempengaruhi cara saya melihat diri saya; 'age is just a number'.

sehinggalah perbualan tadi, membawa lamunan saya hingga sekarang. banyak persoalan yg terlintas di fikiran saya tentang kematangan hidup bukan sahaja di sekeliling rakan-rakan sebaya malah di sekeliling mereka yg usianya sudah cukup dewasa. apatah lagi di kalangan seluruh keluarga yg bukan sahaja terdiri drpd sepupu, malah pakcik dan makcik, datuk dan nenek. itu belum termasuk keupayaan melalui cabaran hidup.

betapa usia bukan sekadar nombor.
betapa hidup bukan sekadar belajar, bekerja dan berkawan.

mujurlah, soal cinta hati saya tidak termasuk dlm persoalan ini. namun saya pasti, cinta hati saya juga sebenarnya telah banyak mengajar; kerana pada saya utk satu-satunya hal ini, usia cinta saya bukan sekadar nombor.



- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, 13 January 2012

nasi goreng simple





hehe post pasal makanan lg. woke up late this morning. i only managed to get to the kitchen by 7.30 am. hubby came telling me that he needs to get out early at 8 so ok i need to make it quick. i even asked him to help me iron his baju kerja and he did.

and wow, i realized today that i only took 15 minutes to get that nasi goreng ready. what an achievement harus lah kecoh di sini haha. simple katanya mesti la cepat. orang lain buat lagi la berdesup pantasnya.

bahan2
bawang putih, cili padi, ikan bilis ditumbuk xberapa halus.
isi ayam potong dadu.
telur.
sayur.
nasi.
kicap.

cara2
tumis bahan yg ditumbuk agak2 naik bau.
masukkan ayam dan biar sampai ayam masak.
masukkan garam dan lain2 perasa kegemaran.
masukkan telur sebiji. kacau2.
ok masukkan nasi. gaul sebati.
masukkan kicap sikit saja utk mewarnakan dgn lembut.
sebelum tutup api, masukkan sayuran yg dipotong.
gaul sekejap je dan tutup api. sayur tak perlu terlalu masak.

itu saja. actually my husband tak makan sayur tapi kalau takde sayur nmpk plain sgt pulak. so i add sayur la. saya juga lah yg makan hehe.

utk nasi goreng saya memang suka guna bilis. the first step is actually to goreng the telur first based on certain suggestion tapi saya rasa takde beza pun. husband pun tak complain. his only response is 'nyumm nyumm'. hah ok la tu kan. tapi kalau nak masak utk org yg betul2 sensitif rasa, kena goreng telur dulu la kot.

kalau kat kedai mmg saya tak order nasi goreng melainkan nasi goreng pattaya. saya hanya makan nasi goreng yg dimasak di rumah. melainkan dah takda choice.

oklah. i think nak try another version of nasi goreng jgk. in case nk tukar2 menu. tukar la sangat. hehe ;)

ok bye.

- Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, 11 January 2012

nasi lemak megi sup

mungkin dah lama tak masak heavy breakfast for my husband, so while i was preparing nasi lemak this morning, beliau seraya bertanya:

husband: by buat apa?
wife: nk msk nasi lemak.
husband: hmm, pelik betul la.
wife: ha?

haha. abg gurau je kan kan kan ;)

minggu exam baru2 ni mmg saya jarang masak. samada makan kat luar atau tapau. hehe. now dah cuti kena rajin masak lah kot. kot? ;) apepun, looking back, syukur sgt saya mempunyai suami yg memahami and tolerate. Alhamdulillah so far, he has always been a great husband and friend. insya Allah saya doakan sampai2 bila.

mlm ni nk masak megi sup ok tak? rasanya2 secret recipe dlm sup2 is black paper and air rebusan daging kan?

Monday, 9 January 2012

Alhamdulillah exam dah habis. Segalanya kuserahkan pada-Mu ya Allah.

2 minggu kebelakangan saya byk update pasal kerja2 saya kat sini. thanks again lyn. it was very helpful. i set my specific target and get it done. satu motivasi.

tak dinafikan, being a student kdg2 bleh rasa down and malas bile kerja terlalu byk dan pelbagai perkara yg perlu di catch up. so insya Allah, utk tugasan yg seterusnya nanti, saya akan menulis satu blog khusus utk didedikasikan kpd perjalanan saya sebagai pelajar, dari yg sekecil-kecilnya perkara.

terima kasih lyn utk inspirasi ini.


- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, 5 January 2012

Alhamdulillah dah selesai dua paper.
Paper terakhir isnin depan.

Tonight is lazy night.
I just spend my time watching drama.

Tomorrow and weekend will be dedicated for:
article critique editing before submission tomorrow. -done
write up- linguistics. -done
revision- linguistics.

saturday at 2.30: meeting for final project. -done

akan update lg isnin minggu depan.


- Posted using BlogPress from my iPad





rabu (11.1.12):
collect buku statistik
jumpa kak salwah at blok i


- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, 2 January 2012

done with my statistical analysis Alhamdulillah.

next: revision for tesl method and statistic.

tesl method late tonight.

will be back here on thursday night.


- Posted using BlogPress from my iPad


yawny yawn!

done with 4 pages of statistical analysis Alhamdulillah. i am going to have a break for a short while having my ice-cream and we will see later if i am still awake to continue ;)

so for tomorrow basically i am just going to continue with my revision on statistic education. i am not sure if i can do well tomorrow since the loved ones (hubby, sis and sis-in-law) are planning to go to lowyat. should i go along? yeah i should and have made it clear with hubby that we would not be taking long.

or should i bring along my notes? oh i sound desperate i know.

*ya i need to email Dr. A tomorrow regarding my marks.



ok ice-cream time!

Sunday, 1 January 2012

happy 2012 :)

Alhamdulillah i managed to complete my article critique for testing & eva means i did more than 4 pages hikhik it is 5pages je pun and im done. unfortunately i can't proceed with my second part of final project of testing eva because i need to sit for discussion with the team first. i have just finished my first part for now.

so it's time for statistical analysis tonight. i guess i can do revision on statistic at the same time. insya Allah. so aim for tonight is to write 3 pages of analysis insya Allah.

i need to get some rest before getting started tonight. so how about cendol session this evening with the loved ones? ;)