Wednesday, 25 February 2009

hehe..received an email from a friend and it made me think that i should start reading those kind of books as well..hehe..ILMU jugak..jom baca this one together2..

***

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,sayangilah mereka.......

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?
Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Monday, 9 February 2009

halllluuuuuuuuuuu...!

oh lamenye xblogging. i just dont have the right time (yes, there's always time) to write here. well, there's something that i think i would like share here specifically on my daily personal life.

i'm currently working at pekan as a teacher. it's been almost a month and i'm still trying to adapt esp with the students. thankfully i have no major problem with other teachers and lecturers. cket2 tu ade la. i'm still new but i pray (pls pray for me too) that everything will go just fine. for the time being, im staying with my uncle at Indera Mahkota, Kuantan so i drive to work and it takes 45 mins. i have to work an office hour basis 8-5 xkire ade kelas ke xde kelas. like today, i only have to handle a straight 2-hours class (i'm still adapting to teach 2hours straight) from 8.15 am to 10.15 am and i'll be spending the rest of the day at ofis doing the preps, and now blogging yeay finally..etc.

actually i have already found a house to rent at sepekan jaya but again..haha still adapting with the environment. so i plan to start staying at the house this week with another 2 friends. it's just a very small house even smaller than my previous house in tmn kurnia jaya peng chepa few years back. but it's time to learn i know, to live in simplest humble way with beautiful people. yg penting dgn siapa kita bersama..kan?then len2 tu insya Allah ok. lagipun umah tu xdela teruk sangat pun. saya pun penah hidup susah before. as i said, yg penting dengan sape kita tinggal. the people we live our life with itulah yg bleh share elemen kehidupan yg akhirnya bleh menambahkan kebahagiaan kita atau sebaliknya. dulu, hidup susah pun, i was with my precious family and we were happy. and now, i pray that i can live happily with my housemate either. there might be different but insya Allah ok. lagipun another 2 friends and i are planning to step to another beautiful phase of life. insya Allah..

hmm. homesick tu mmgla. i miss my home at machang so much..at least bleh amik udara umah pun ok la.

and life after bertunang? lagi rindu ade la. huhu. and banyak kna jaga. kalau u all pun mesti sama kan? hehe. other than that, nothing much yg berubah. i'm just very thankful for the love that grows each day in me. please pray for me ya.

oklah, i think i better stop here. you people, have a great day and forget me not ya! and oh, sorry xinvite to my engagement hari tu. but i hope you understand. ada jodoh panjang umur murah rezeki nanti kawin i invite okeh.

oh, i pray to be blessed with good things ahead, amin..