Tuesday, 14 August 2012

Surat Letak Jawatan


Assalamualaikum,

Semalam saya dah hantar satu permohonan pendaftaran untuk semester hadapan. Permohonan bersurat agar saya boleh teruskan dgn pendaftaran atas talian untuk kursus2 lain semester akan datang nanti. Saya dah buat perubahan. Nanti lah saya akan ceritakan kemudian apabila permohonan tersebut dah dapat kelulusan dan selesai.

Sehari sebelum tu iaitu Ahad, sibuklah saya mencari contoh surat di internet untuk dijadikan garis panduan menulis surat permohonan saya. Aduh tiada! Maka berbekalkan isi2 penting yg telah diberitahu oleh Penyelaras Program, saya karang sendiri surat saya. Untuk lebih kepastian, saya meminta dahulu Pembantu Tadbir meneliti surat saya sebelum dipanjangkan ke Timbalan Dekan & Dekan. Alhamdulillah setakat semalam, surat tu ok katanya, maknanya apa yg ingin & patut disampaikan ada di situ dan difahami. Cuma perlu tunggu untuk diproses.

Sambil2 mengarang surat tu, saya terkenang la balik saat2 saya mahu menulis surat letak jawatan di tempat kerja sebelum ni. Hehe perah otak juga memilih ayat yg sesuai, ingin menyampaikan maksud tapi pada masa yang sama, ingin menyatakan penghargaan atas peluang bekerja yang diberikan. Saya banyak google contoh surat tapi kebanyakannya dalam Bahasa Inggeris. Saya juga google tips utk tulis surat letak jawatan ni. Yup ada tips ok on what to write and not to. Yang pasti janganlah caci maki dlm surat tu kan haha. My case, saya betul2 rendah hati nak letak jawatan & appreciate sgt dapat peluang kerja dgn MARA. So, itu adalah antara apa yg nak disampaikan. No caci maki company of course hehe.

By the way, kenapanya, kalau ayat2 sopan & skema, ayat Bahasa Inggeris kedengarannya lebih mudah berbanding Bahasa Malaysia. Contohnya, 'Regret that..'; 'Would you like to have..' dan lain2. Haha mentaliti je kot. Atau mungkin sebab jarang digunakan dalam first language bila kita terbiasa dgn bahasa pasar. Kalau second language, tentu2 lah yg diajar adalah formal & mengikut grammar yg betul kan. Oh masuk bab language pulak. Bab language ni panjang ceritanya kan.

Berbalik pada asal, jadi saya ambil isi2 penting daripada contoh di internet dan sesuaikan dgn Bahasa Malaysia untuk mengarang surat letak jawatan saya. Setelah hampir 2 tahun simpan surat ni, saya rasa apa salahnya share di sini. Mana tahu ada siapa2 yg meng'google' macam saya dulu. Hehe. Semoga membantu. Boleh click on image to enlarge.


Ok tak surat tu? Yang penting apa yang ingin disampaikan dapatlah disampaikan. Tulis sesuatu yg simple, sopan, dan menyampaikan maksud. Kemudian, minta sesiapa yang berkenaan check dahulu surat tersebut. Itu saja.

Oklah, saya nak kena keluar ni. Baju raya tak beli lagi hehe. Esok mungkin dah nak balik kampung so hari ni kena lah cari sampai dapat.

Selamat Hari Raya semua. Semoga semua selamat dalam perjalanan balik kampung. Selamat selamat selamat dan happy bersama keluarga tersayang. Maaf zahir batin ya? Take care :)

Tuesday, 7 August 2012

4th Semester

Alhamdulillah I have registered my fourth semester just now. However I need clarification on a few things hence a visit to faculty office is a must. I am planning to do that this Friday with uni mate who also started the first semester with me last year.

Well I guess I have to work harder and give double concentration on my project paper (or i normally refer to thesis before). I have a lot more to catch up and if only I manage to get back on track with the proposal, then my study life would be lovelier, I believe.

Sometimes I look back to the time during the earlier semesters when I really put an effort to get my every task done, the determination, the proper time management, and mostly the desire to sit in front of the books and papers and laptop all the time in a day while doing house chores in between. I managed to handle stress especially towards the end of semesters, I managed to overcome the problems I had, and mostly I managed to just make a move in every hardship I had to go through (Alhamdulillah dgn pertolongan Allah & sokongan org tersayang of course).

So, I am asking myself now. Why I could not be that same person I used to be when I try to work on this project paper? I admit that I could not give a hundred percent of commitment recently due to some reasons that I have already discussed with my supervisor but the thing now is, where has the desire gone? Where has the determination gone?

I have to find them back. I have to, I have to.

"When things seem difficult
and life uphill
Don't look too far ahead
Keep plodding on
inch by inch
The road will shorten till
the roughest patches 
will be pass and gone
And you will look back
Surprised and cheered to find
that you have left 
so many miles behind
And very soon
the tedious climb will stop
And you will stand
triumphant at the top"
-anonymous- 

I hope this post may as well help you in any small little way especially if you were in the same boat with me. Have a good day!


Wednesday, 1 August 2012

Legakan Gatal

1 August today! Bersamaan 12 Ramadhan. Cepatnye masa berlalu kan? Dulu masa kecik rasa lambatnye nak buka puasa. Sekarang tgk2 jam, eh dah nak berbuka. Yelah, kata dah sedikit tua kan? Mestilah berbeza perasaannya dulu dan sekarang.

Sejak husband balik ni, (baru 2 hari je pun) saya join sama makan lauk2 kegatalan saya such as udang & sotong, juga budu! Sambil makan sambil beringat esp budu. Hehe. Dulu before kahwin memang saya pantang baikkkk punya segala seafood & budu sebab alahan resdung. Tapi sejak kahwin & masak utk suami (ehemmm) kadang2 tebabas jugak ngap bermulut2 udang/sotong. Pahtu tergaru2 la dan mata seperti berair.


Sebagai contoh, di atas ialah lauk berbuka semalam. Anda lihat sotong singgang itu? Mungkin anda boleh cuba kerana ianya sgt mudah & menyelerakan anak tekak terutama for those yg berasal dari Pantai Timur. Dah laaaaaama sgt tak buat singgang sotong ni. Actually ni salah satu favorite arwah abah satu ketika dulu (Al-fatihah buat arwah abah). Semalam tgh bersihkan sotong tetiba dapat ilham nak kelar2 mcm tu sebab nk masak sekoq-sekoq so nanti senang para pemakan nak makan. Bila dah masak dan tgk hasil kelaran, hmmm boleh tahan cantik jugak rupanya. Hehehe.

Maka bermula episod gatal selepas kekenyangan. Tapi kali ini saya tak risau sangat, sebaaaaaabbbbb saya boleh menggunakan Rojam di bawah utk melegakan gatal tersebut. Bahan utama Rojam ni ialah kulit kayu manis. Cara pakai sama macam pakai bedak sejuk. For my case, saya sapu di tempat tertentu saja yg saya rasakan obviously itulah kawasan gatal saya; iaitu hidung dan pipi. Mula2 pakai akan rasa pedih, sejuk, berangin tapi best. Gatal dan rojam boleh diibaratkan seperti buku bertemu ruas. Hehehe. Sangat melegakan. Bila dah kering, dah hilang rasa pedih sejuk tu, boleh la dicuci muka anda. Tak lama pun. Utk kesan yg lebih baik, saya sapu jgk bawah hidung so masa bernafas aroma Rojam ni menussuuk dalam lobang hidung dan lebih melegakan gatal. Nak pakai pagi boleh, malam pun boleh. RM10 je.


Pagi ni elok saya pakai Rojam dan semakin kering, tertengok pulak satu video kelakar kat youtube. Sukarnya utkku menahan gelak haha. Nak tau video apa? Tengok sini ok. Tahap kelakar bergantung kepada pendapat individu sbnarnya. Perah otak betul sapa yg buat ni. Yg pasti saya tak nak la sebar lawak camni kat FB. Hehe. Entahla, kelakar, tapi something wrong somewhere with the image.

Oklah, done sharing session. Oh ya, nak tau? dulu saya suuuuka kumpul mutiara kata masa zaman sekolah. Pernah masa Form 4 dulu suami saya (sekarang) mintak koleksi mutiara kata drpd saya utk buat projek penanda buku. Hehe kita selitkan sedikit kenangan di situ :) Tapi buku tu dah hilang sobsob. Tak mengapalah, boleh rujuk pada sumber lain. Mutiara kata ni ibarat santapan rohani jgk kan. So now I am sharing one with you;

 "Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar."

Have a good day people!