Thursday, 14 November 2013

Hi

I am blogging from my phone, after soooo long!

Ahhh I would say that I miss blogging. I read back my previous entries here and I wish that I could write again, or keep writing just the way I did before.

Well, blogging has actually been very special to me. I started in 2005 (via Friendster) for a special reason that eventually helped me a lot to move on with my life. I have never thought that I could sometimes write something good just came from my heart. It sometimes offered a special feeling too.

This blog has been a part of me. I am thankful for all the memory I kept here.

Love.

Tuesday, 20 August 2013

Fun Raya 2013

13 Syawal sudah dan inilah entry raya saya kali ini. Hehe lambat betul :) So, entry ni ringkas2 sudah la ye :)

 
1 Syawal 1434:

Pagi Syawal, kami bersama keluarga sebelah suami dahulu mengikut giliran tahun ni :)

Versi formal


Versi tak formal


Keluarga besar sebelah suami

Lepas beberapa lawatan wajib, kami balik pulak beraya bersama keluarga sebelah saya sebelum Asar gitu. Adik-beradik saya kebanyakan dah kawin, susah lah nk timing jumpa kan. Haha tahun ni we all tak sempat pun betul2 berkumpul lima beradik di hari raya. Mujurlah setiap orang berkesempatan jumpa semua yg lain. Jadi tahun ni takda gambar raya family sebelah saya yg complete :)
 
 
2 Syawal 1434:
 
Jamuan raya untuk keluarga dikelolakan oleh my maksu. We had so much fun that day berkumpul ramai2.
 
Keluarga besar sebelah saya
 
Later at night, the boys ada perlawanan futsal. A few girls including me ikut sekali bagi support. Seronok :)

Futsal raya sepupu sepapat

Team ayam vs Team itik katanya :)

 
3 Syawal 1434:

Raya ketiga semua keluarga bersiap2 utk bertolak ke KL for another big event in KL. Raya ketiga juga penuh makna sbb kami dapat ahli keluarga baru; my nephew :) 

Sedih jugak masa ni sbb most of us dah bergerak ke destinasi and plan masing2 so tak dapat temankan my sister. Alhamdulillah she has a very caring and supportive husband together with her family in law to take care of her. Alhamdulillah we were so lucky that everyone in the family was very understanding and everything went well.

Ajwad bin Roslan

Family members yg lain konvoi ke KL tpi my husband and I hadiri dlu pertunangan our cousin at Besut at 3pm.

Majlis pertunangan F & S :)

Later at 4.30 pm baru la kami bertolak ke KL. Sampai KL around 1.30 am :)


4 Syawal 1343:

Pagi2 lagi kena bangun and get ready for my brother's engagement pulak. Hehe hectic lovely raya indeed :)

Sebelum bertolak ke majlis  





Majlis bermula around 11.30 am and Alhamdulillah everything went well. Adik bongsu ku dah jadi tunangan orang.

Later at night we went for family bowling.



Balik rumah dah around 12am lebih penat tpi best :)

 
5 Syawal 1434:

Everyone mula balik hometown. And we get back to our routine :)




 
Alhamdulillah Syawal yg seronok dan bermakna buat kami. Semoga kita semua dilimpahi kebahagiaan sentiasa insya Allah :)

Monday, 29 April 2013

Door gift & Home decor

Last weekend on Saturday was my cousin's reception for the groom side. My cousin was the bride.

The reception was held at Zam Zam Grand Ballroom, Zam Zam Restaurant, Shah Alam, an Arabic restaurant.








It was simple and beautiful. The bride side was given a special door gift with simple but stunning bunga telur.




I normally have no idea of what to do with bunga telur once I get back home but this kind of bunga telur gave me a decor idea for my home.

I posted in my instagram that we bought a new shoe cabinet.
I was glad that we found this kind so that we could locate it nicely at a corner of our little home.




That's the shoe cabinet. I as well posted earlier in my previous entry that I bought functional decor items for the cabinet.

Now that I have a few bunga telur that can be used to decorate the cabinet, I went to Kaison earlier today to find a suitable flower pot.

I have always wanted to have that kind of flower pot, that jug style.




Luckily I found something similar at Kaison so I bought one.




So that's the yellow bunga telur and I just put them in the pot. I didn't think much about arrangement.

I have made a few minor changes for our home since I officially finished my study. I think I am done for now. Everything is simple and I am happy and satisfied.

Wednesday, 24 April 2013

Doing What I Like

So that is how I spend my time now while husband is at work; doing what I like.




For example, organizing, decorating and window shopping. That two items in the picture above really made me crazy that I decided to have them for our shoe cabinet. It is something functional and too cute! Something I couldn't go home without :)

Thursday, 11 April 2013

Jalan-jalan Melaka

Ini adalah entry 2 hari 1 malam ok :) Untuk catatan diri sendiri juga sesiapa yg meng-google pengalaman/aktiviti melawat Melaka.


Hujung minggu lepas we both jalan2 Melaka. Seronok sangat2 apatah lagi saya baru first time visit Melaka so everything was new to me; doubled the excitement.

Sekarang banyak pembangunan sedang berjalan di Melaka. Lain kali boleh datang lagi. Bandar Melaka itu sendiri ialah tempat yg menarik utk pelancong/pelawat. Tempat2 menarik berdekatan antara satu sama lain terutama kawasan bersejarah Bandar Hilir, jalan kaki pun boleh, dan bayaran utk setiap aktiviti lawatan pun berpatutan.

Oleh kerana kedudukan bandaraya Melaka yang satu ketika dulu merupakan bandar pelabuhan, angin sepoi-sepoi bahasa akan selalu menemani jalan2 anda dengan orang tersayang.


6 April 2013

Pagi:
Dari Kuala Lumpur, kami bertolak seawal jam 6.20 pagi sesudah menunaikan solat Subuh. Tempat persinggahan pertama ialah Putrajaya, antara bandar kegemaran kami. Sempat tengok matahari terbit dari satu sudut yang sangat cantik. Tapi moment tu sekejap sangat. Tak sempat nk rakam. Sempat rakam ni je. We love reflection :) That is Masjid Putrajaya dan Bangunan Perdana Putra yg terletaknya Pejabat Perdana Menteri.

Masjid Putrajaya (kubah kiri) & Perdana Putra (kubah kanan)

Then we headed to Putrajaya Central to meet our sister who was leaving for our hometown by bus with her two beautiful kids. Her bus was scheduled at 8.30 am so later after they left, we were off to find a place for breakfast and continued our journey at almost 9.30am.

We both lalu PLUS, then took the Simpang Ampat exit because our initial plan was to stop at Tanjung Bidara. I could not really recall at what time did we reach there, maybe around 11 lebih.

Tanjung Bidara

Tanjung Bidara is still a nice place, pantainya ada signature tersendiri dengan batu-batuan and tapak picnic. Of course still menjadi tumpuan terutama penduduk tempatan.


Tanjung Bidara

Spent sekejap kat sini. Dari sini boleh nampak kapal2 besar. Tak pasal2 tetiba ter-imagine zaman dulu2 hehe.

By the way, husband loves photo shoot so do I but I am not as good as him. That is how we mostly spend our time sightseeing. Husband will normally find certain attracted spot, snap one and show me. Sharing the same interest, I will sometimes suggest him any other angle or spot that i might find attractive and he will give a shot. It's quite a good thing that we share the same interest in this case so that we appreciate any place we go.

Then we continued our trip. Kami lalu/explore jalan dalam dari Tanjung Bidara ke bandar Melaka. Perjalanan adalah lebih mudah dgn bantuan google map. Hehe.


Tengahari:
Bila dah semakin menghampiri bandar Melaka, perasaan teruja semakin menjadi2 lagi2 bila dh nmpak tempat2 yg mahu dilawati dari jambatan yang tinggi. Tak sempat nk tilik nama jambatan.

We decided to make our first visit to Masjid Selat Melaka di Pulau Melaka. Masjid yg cantik dan tandas yg cukup bersih. Siap amalkan 5S lagi. Good job. Masjid ni betul2 mengadap Selat Melaka so angin sangatlah kuat.

Masjid Selat Melaka

Petang:
Dari Pulau Melaka kami terus ke hotel untuk check-in pukul 3. Kami stay kat Hatten Hotel di Bandar Hilir. So dari tingkap atas dah boleh nampak lokasi2 yg bakal dikunjungi hehe double teruja lagi!

Personally, stay kat hotel ni bagi advantage jugakla sbb we both bleh jalan kaki nk ke kawasan lawatan sekitar Bandar Hilir. So rehat-rehat kejap di bilik dlm setengah jam, solat, dan selepas itu siri jalan2 kaki berdua pun bermula. Seronok! :)


Para tingkap Hatten Hotel. Tarikan di situ.

Melewati Dataran Pahlawan

Dari hotel kami turun melewati kawasan Dataran Pahlawan, then lalu kawasan Menara Taming Sari, jalan lagi sehinggalah ke kawasan Muzium Samudera yg ada kapal besar itu.


Muzium Samudera

Mula2 of course la cari makan dulu sbb kelaparan. Kami jumpa asam pedas kat Bazar depan Muzium Samudera, tingkat atas. Bleh tahan meletop jgk asam pedas Melaka ni.

Seterusnya berjalanlah kami ke Menara Taming Sari. Masa tu dah dekat pukul 4.30 petang. Beratur beli tiket tak panjang tapi beratur nak naik menara adalah paaaaanjang. Kebetulan masa tu ada rombongan sekolah sekali. Tapi capacity sekali naik ramai, jadi takdelah terlalu lama. Alang-alang sampai beratur je lah kan. Chill. Sambil2 tunggu tu borak2 la dengan orang sebelah ke, tgk2 sekeliling ke, kan.

Menara Taming Sari

Sampai la turn kami. Keterujaan ala2 kanak2 sgt menyerlah haha. Suara2 keterujaan org lain pun kedengaran jugak especially the kids.


View of Bandar Hilir

Dari atas, that's the view of Hatten Hotel attached with Melaka Mega Mall both in grey. Dekat bukan?


View of Selat Melaka

And that's Selat Melaka :) Kanak2 dewasa semua teruja masa sampai paling atas hehe. We shared the excitement together haha so takdela segan2 menampakkan pengalaman pertama di situ.



Setelah tamat 'pengembaraan' Menara Taming Sari, kami pun gerak balik hotel. Kat Melaka ni banyak beca yg dihias cantik2 and pasang lagu kuat2. Tapi we both tak naik beca pun sbb prefer to walk.

Nak tahu, dulu masa sekolah rendah saya naik beca pegi balik sekolah. Masa tu arwah abah kena mengajar jauh dari rumah balik weekend je. Seronok lg balik sekolah tengahari pastu naik beca berangin2.

Kami ke hotel, amik kereta drive to Pulau Melaka once again. Tempat yg dituju tak lain tak bukan Masjid Selat Melaka sekali lagi. Elok sampai kejap duk santai2 tgk laut suddenly hujan lebat sgt. It was predicted actually tgk awan yg gelap. Kat sini angin sangat kuat. Pakai payung pun still bleh basah lutut ke bawah.

After 5-10 minutes camtu hujan kembali reda, hari pun makin senja. Senja is always beautiful, as beautiful as matahari terbit. Subhanallah. Tapi tak nmpak matahari la this time sbb baru lepas hujan.


Sekitar Masjid Selat Melaka

Masjid Selat Melaka

Cantik tak? Hehe I captured this one. Ramai jugak jemaah yg datang solat Maghrib kat sini. Rata-ratanya pengunjung la. We performed solat here too. Lepas solat ramai yg tinjau2 tepi ni amik2 gambar. That perhaps explains they were as well visitors like us.


Malam:
Dari Masjid Selat Melaka kami keluar balik ke Bandar Hilir, drive pusing2 bandar tgk lampu dan bandar yg cantik meriah dgn ramai pengunjung. Kat sini macam susah jugak nak cari parking but Alhamdulillah we managed to find a small car park area so we parked our car there. Ada pakcik India jaga parking so we just paid RM2 if I'm not mistaken and he provided us with parking ticket.

Our plan for the night was Melaka River Cruise. It was still early around 8.30 I guess but there was already a long queue. Takpe. Jom beratur ramai2 dan sabar menunggu giliran. Kata visitors kan, macam ni la gayanya. Just enjoy and don't give up ok? Later you will find that it would not actually take long to get to the counter.

Melaka River Cruise Ticket Counter

It was our turn yeay. Ramai boleh muat satu trip ok, so tak tunggu lama punya. Maka bermula lah pengembaraan singkat ala2 Venice (hehe). Pemandangan waktu malam memang cantik sebab ada tambahan effect lampu.

On Melaka River Cruise

on Melaka River Cruise

Perjalanan ambil masa 45 minutes pergi balik untuk menyusuri sungai. Personally yg paling menarik yg dpt dilihat ialah Kampung Morten. Rumah2 Melayu Melaka especially yg terletak betul2 mengadap sungai dihias cantik dan indah, apatah lagi ianya rumah2 tradisional Melaka. 

Selesai cruise kami jalan kaki ke Jonker Walk. Ramainya orang. Kat sini banyak jual barang2 kraftangan and kebanyakan penjual berbangsa China. Rasanya saya tak ternampak penjual Melayu.

Jonker Walk

Nak tau, saya suuuuuuka fridge magnet. Kat sini ada satu fridge magnet terompah kecik cute tapi entah kenapa la saya tak beli. Menyesal! 


Riverside Melaka

Dari Jonker Walk,  kami sambung jalan2 tepi sungai tadi. Cantik lorong2 kecil belakang rumah kedai ni. It was a different feeling, mula2 lalu naik cruise, pastu walking on the river side pulak.

Ada a few cafe and restoran sepanjang tepi sungai ni. Kami singgah di Sanggar Laksamana Cafe and  saya ordered nasi lemak pada jam 10 malam haha. Takpe nanti nak sambung jalan kaki lagi hehe.

Tuan cafe sangat ramah orangnya. Actually kami pilih nk makan kat kawasan terbuka luar cafe, sambil2 tgk cruise lalu and feeling2 sikit tapi tiba hujan rintik2 so we moved inside. Kejap je hujan rintik2 tu.



Kenyang perut makan nasi lemak eloklah kiranya sambung jalan kaki hehe. Lagipun dah nak balik bilik kan. Masa ni dah 11 lebih tapi cruise still on. Ramai betul pengunjung.


7 April 2013:

Pagi:
Wah pleasant surprise! I bumped into Kak Sher, kakak officemate at my previous workplace. Speechless sgt2 but of course I was so happy. We stayed at the same hotel so terjumpa masa tgh tggu lift :)


with Kak Sher

After breakfast, kami started the day walking around Bandar Hilir. Kami visit bangunan2 bersejarah kat Melaka ni. It was 9am so belum ramai orang.
Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan



A Famosa

Tangga menghala ke St. Paul's Church

Sekitar St. Paul's Church

St. Paul's Church

View from St. Paul's Church

Souvenir Shop

Muzium UMNO (pun ada)

Melaka kaya dengan muzium-muzium kan. Kami lalu je, tak masuk pun. Cuma we decided to visit Istana Kesultanan Melaka ni :) Kat sini pengunjung boleh imbau balik sejarah kegemilangan Kesultanan Melayu Melaku. Kalau dulu zaman sekolah baca Sejarah untuk exam, kali ni baca betul2 for appreciation. Tiada dulu, tiada sekarang.


Muzium Kesultanan Melaka

On the way keluar, kami berselisih dengan pelancong asing di kaunter tiket (yg terletak betul2 di pintu keluar/masuk ke Istana Kesultanan Melaka). Masa nak beli tiket tu, salah seorang dari mereka bgtau penjaga kaunter;

"Dewasa dua, anak dua." dengan slang orang putihnya.

Seronok kami dengar orang asing cakap Bahasa Melayu :)


Heritage Gallery

Around 10.30 mcam tu kami singgah Heritage Gallery kat Dataran Pahlawan on the way balik ke hotel. You can also see Hatten Hotel in the picture above.

Spent kat sini dalam setengah jam je beli apa yg dihajati. Setengah jam cukup la sbb we needed to hurry up nak check-out pula.


Tengahari:
Sebelum check-out marilah bergambar kenangan di hotel. Terima kasih cermin, jalan2 berdua inilah caranya mengambil gambar berdua ;)



Panjang queue check-out, panjang juga queue tggu lift. Sama macam waktu check-in on Saturday. Bagus, ramai visitors.

Lepas check-out kami drive sekitar Bandar Hilir. Kami cari balik area riverside and parking dekat2 situ dan jalan kaki on the side of the river. There must be difference jalan2 waktu siang and malam so we went there again siang hari :) Sediakan payung pun bagus jgk ni.


Riverside Melaka

Riverside Melaka

Jalan siang2 ni, ada nampak apa yg tak ternampak di malam hari. Cruise pun ada waktu siang but personally saya prefer cruise waktu malam. Lebih cantik, teduh, romantik maybe.

Restoran Melayu Melaka

Then we went to Restoran Melayu Melaka for lunch. Restoran ni dekat dgn Kg Morten, juga di tepi sungai. Kami pilih utk duduk di kawasan terbuka luar restoran, bawah pondok.
Restoran Melayu Melaka
Yang bestnye kat pondok ni ada socket. Ni berita gembira utk kami yg byk bergantung pada phone utk google map, amik gambar dan telefon talian hayat utk bertanya info. So my husband rela pegi ambik charger dlm kereta so that we can charge our phones.


Taken from Restoran Melayu Melaka, our pondok.
Asam pedas dh jadi menu utama lunch kami kat Melaka. Makanan kat sini boleh tahan, angin sepoi2, tgk cruise lalu.

Setel makan kami terus ke Kampung Morten. Kat sini tak jalan kaki hehe pusing2 ngan kereta. Gamba pun amik dari dlm kereta.

Kg Morten

Di kampung Morten, rumah2 yg terutamanya berkedudukan mengadap sungai dihias amat cantik dan tuan-tuan rumah diberi peruntukan oleh Kerajaan Negeri utk keceriaan rumah.

That explains the below picture I guess, tanda terima kasih.


Rumah di Kg Morten



Rumah di Kg Morten

Ni antara yg attractive, sarat dengan hiasan. My husband cakap macam hias rumah sukan (ala2 nk masuk bertanding) :)


Petang:
Dari Kg Morten kami ke Pulau Melaka iaitu Masjid Selat Melaka. Solat dan berehat di sini sekejap. See masjid ni ada kemudahan 'Rest N Go'. Memang kena la dgn kami yg kuat berjalan ni. Lega lebih2 lagi masa urut bahagian kaki.


Masjid Selat Melaka


Dari Beranda Masjid Selat Melaka

Saya lupa apa nama bot kat atas ni. Ni pun satu aktiviti bagi siapa2 yg visit Melaka. Boat ni turun pusing Selat Melaka for a short duration. We didn't try this anyway.

Dari Pulau Melaka kami ke Perkampungan Portugis di Ujong Pasir melihat kawasan. Awalnya saya bayangkan ada element sejarah tertentu dari segi design rumah atau sebagainya. Rupa-rupanya penempatan tu mewakili Perkampungan Portugis dari segi nama2 lorong perumahan dan certain kedai makan.


Perkampungan Portugis

Sekitar Perkampungan Portugis

Kat sini ada jeti and a few boats yg supply bahan utk seafood restaurant kat situ. My husband suka la jeti2 ni. So do I, dah berjangkit hehe.

Dari Perkampungan Portugis kami pun gerak beransur keluar dari bandar Melaka. On the way nampak gerai coconut shake iaitu 'Klebang Original Coconut Shake'. Panjangnyaaaaa beratur. Siap ada parking lot utk siapa yg nk beratur beli coconut shake kat situ.


Klebang Original Coconut Shake

Kami balik lalu ikut jalan sama masa datang hari Sabtu. Ini adalah keranaaaa, nak singgah Tanjung Bidara lagi sekali :) Sabtu singgah dh dekat tengahari kan. Ahad otw balik singgah waktu petang pula.

Kali ni kami ikut jalan lain, lalu Pengkalan Balak dulu, ikut jalan2 kampung, banyak chalet kat Pengkalan Balak ni sepanjang tepi laut. Bentuk muka bumi kat sini berbeza. Nak kata pantai tak juga kot sebab air laut rapat benteng. Oh sorry I don't know how to elaborate well here to give a clear picture. And I didn't take photo.

Dari Pengkalan Balak ke Tanjung Bidara mmg lalu tepi laut, masuk jalan kampung sikit and finally Tanjung Bidara kami sampai.
 

Tanjung Bidara

Lepas Maghrib, kami bergerak pulang ke Kuala Lumpur. Good bye Melaka. It was an enjoyable trip for us. Melaka sangat awesome bak kata semua bloggers yg telah melawat Melaka. Insya Allah I hope we will come again.

I personally think that everyone should experience Melaka, for the museums, 'Venice of the East' (Sungai Melaka), and mostly to 'bring' ourselves back to the history, our own history.

I don't provide sufficient information here about all the historical places we visited in Melaka because people can as well get the info from many other bloggers. I think my important highlight here is to share my activities and route in Melaka.

I hope my published entry will help others to plan their trip as well. Mine might not be the best one but it is still something useful for suggestion terutama bagi pasangan suami isteri yg pertama kali ingin melawat Melaka.

So once again, it was a happy trip to Melaka, Alhamdulillah :)